Sjuksköterskeledd mottagning snart redo att ta emot hypertonipatienter
2018-06-21Satsningen genomförs inom ramen för projektet Högtryck på mottagningen, i samarbete med kvalitetsregistret QregPV.
– Själv har jag alltid tyckt att hypertoni är angeläget. Vi vet att vi sparar både död och lidande genom att hantera de här patienterna på ett bra sätt, säger Emil Johansson allmänläkare och medicinskt ansvarig på vårdcentralen.
Många patienter på vårdcentralen har ett högt blodtryck. För att utvärdera hur man bäst kan möta deras behov beslöt Emil Johansson, Maria Johansson och Viktoria Westerlund att tillsammans delta i projektet.
Standardiserat besök
De planerar att sjösätta mottagningen när sommar övergår i höst och arbetar just nu med de strukturella formerna.
– När vi satte oss tillsammans för att diskutera hur vi tar emot patienter med högt blodtryck insåg vi hur olika vi gör. Vi noterade också att blodtryck som mättes på laboratoriet ofta blev högre än när vi mätte patienten inne på undersökningsrummet efter en stunds vila. I projektet arbetar vi därför med att standardisera hela besöket, säger Maria Johansson.
– För dagen har det handlat om så jordnära frågeställningar som i vilket rum blodtrycksapparaten ska stå och vem som ska mäta trycket. Vi försöker i detalj bena upp alla olika steg som ingår i att mäta blodtrycket, värdera resultatet och behandla patienten på bästa sätt, säger Emil Johansson.
Sjuksköterskeledd mottagning
Att mottagningen ska ledas av sjuksköterskor har varit utgångspunkten i satsningen.
– Vi har tidigare varit i behov av att fråga läkaren för att fatta beslut som baseras på kunskaper vi egentligen redan har. Nu ville vi hitta ett strukturerat sätt som innebär att vi som sjuksköterskor kan arbeta mer självständigt, säger Maria Johansson.
Så länge man har en tydlig algoritm att följa så behöver patienten inte träffa en läkare någon gång längs den här resan, menar Emil Johansson.
– Att ta det här steget känns bra. Vi är vana vid att samtala om livsstilsfrågor, stämma av eventuella biverkningar av mediciner och att fråga om livet i sin helhet, säger Maria Johansson.
Identifiera oupptäckta patienter
Hur patienter med oupptäckt högt blodtryck och riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom bäst ska fångas upp respektive motiveras under resans gång är ännu på planeringsstadiet. Teamet funderar på opportunistisk screening, stöd av dietist vid behov och grupputbildning.
Maria Johansson ser fram emot att ta emot patienterna självständigt och tycker att projektet har medfört mycket positivt.
– För oss har det viktigaste varit att jobba tillsammans. Jag tycker också att vi har fått en ökad kunskap av seminarierna inom projektet. Vi har sedan kunnat stanna upp, diskutera och reflektera när vi har haft våra träffar.
Hon råder andra som vill se över sin verksamhet och arbeta mer standardiserat att inleda med en tillbakablick.
– Det är bra att börja med att se över hur man gör idag och vad man ska ändra på och därefter prova sig fram, utvärdera och sedan ta beslut utifrån vad som fungerar.