Högriskgrupp behandlas inte intensivare än lågriskgrupp
2015-11-24Detta visar en ny årsrapport från QregPV, regionalt kvalitetsregister för primärvården i Västra Götaland. Det som framför allt utmärker högriskgruppen är den mycket höga andelen rökare, 33 procent. Det är ungefär dubbelt så många som i befolkningen i stort. Anmärkningsvärt är också att bara 25 procent av dem behandlas med blodfettssänkande läkemedel, trots att de generellt har för högt LDL-kolesterol.
Hela gruppen hypertonipatienter utan diabetes eller kranskärlssjukdom i Västra Götaland är omkring 150 000 personer. Enligt en uppskattning baserad på data i QregPV tillhör cirka 27 000 av dem högriskgruppen.
– Just för att de är så många skulle vinsterna bli mycket stora om de behandlades intensivare, säger Staffan Björck, biträdande registerhållare för QregPV.
Uthållighet krävs
Det kan finnas många skäl till att det är svårt att nå goda resultat med högriskgruppen. Patienterna kanske inte vill ändra livsstil, de kanske har biverkningar av medicinerna eller inte vill ta dem av andra orsaker. Staffan Björck menar att vårdcentralerna behöver ge dem särskilt fokus.
– Egentligen borde de ha blodfettssänkare allihop, de borde sluta röka och de borde behandlas effektivare för sitt höga blodtryck. Man behöver arbeta med att motivera dem och föra resonemang kring biverkningar. Man behöver trixa och fixa med mediciner, ompröva behandlingar och strategier och inte ge upp, säger Staffan Björck.
Han understryker att QregPV-data visar att det är möjligt för vårdcentralerna att nå goda resultat. Det finns vårdcentraler som lyckas bra även i utsatta områden som till exempel Göteborgs norra förorter.
Charlotta Sjöstedt